Om Bærum Viseklubb

Bærum Viseklubb ble stiftet 5.mai 2000.
Medlemmene er vanlige folk som er glade i viser, allsang og lyrikk. Som amatører har vi moderate krav til det kunstneriske og tekniske nivå, men vi har flere medlemmer som behersker sitt instrument og sin stemme meget bra.

Fra venstre: Unni Mølbach, Grete Andersen, Arne H.Traaen, Rigmor Rovelstad, Ragnhild Pehrson, Erling Nygård, Anne Girmalm, Inge Vabekk, Vivi-Lill Holter, Lita Nerby, Gullbjørg Røisli, Reidar Steffensen, Villy Andersen. Trond Arnesen, trekkspill, er innleid for anledningen.
Bildet er fra mai/juni 2017.


Som medlem er det fint om man kan traktere et instrument så noenlunde og ikke er altfor redd for å stå frem. Det viktigste er evnen til å glede seg ved sang og spill sammen med andre. Vi er for tiden ca.25 medlemmer, og vi vil gjerne ha flere!
Flere av medlemmene spiller gitar, men vi har også munnspill, piano/keyboard, ukulele, mandolin, banjo og fiolin representert. For tiden savner vi først og fremst en bass (gitar).

En helt vanlig dag i klubben.

Vi har klubbmøter kl.1900-2130 andre torsdag i måneden, og kl. 2000-2200 den fjerde, unntatt i påsken, juli/august og ellers som angitt under "Aktiviteter". Møtene finner sted i Kultur­stasjonen i Sandvika, i Løkkeås­veien 2, en særpreget gammel tre-etasjes tømmer­bygning som tidligere har vært både kommunehus og politistasjon.
Vi har et godt samarbeid med Bærum kommune og andre helse-, kultur­institu­sjoner og lag i bygda.

En eller to ganger i året lager vi en vise­fore­stilling og innbyr publikum til et program med viser, allsang, kaker og kaffe.
Noen av oss, gjerne to-tre sammen, opptrer jevnlig for senior­sentra, sykehjem, foreninger, bedrifts­arrange­menter, private fødselsdager o.l., som regel mot et rimelig honorar til klubbkassa.

Klubben er medlem av Norsk Viseforum gjennom Østnorsk Viseforum. Dette gir oss mange fordeler, bl.a. mulighet for deltagelse i større arrange­menter og vise­treff, opplærings­tiltak, nyttig informasjon og fremfor alt mange gode vise­venner over hele landet.

 

Asker og Bærums Budstikke hadde en omtale av klubben den 18.mars 2015:

Prøysen i 100 - Jubileumskabaret

"Prøysen i 100" - 12. mars 2014

Programmet

Alf Å den som fikk være Å den som var en løvetann
Æille har et syskenbån på Gjøvik Æille så ner som a Ingebjørg Å huttetuttetei
Bånsull Basarvisa Blåklokkevikua
Den første løvetann Det var en gang en liten mus Dina med buteljen
Drømmevise Du ska få en dag i mårå Eplekartens sang
Hompetitten Julepresangen Min elskede er som en strengelek
Mitt hjerte er ditt Møte Musevisa
Nocturne Så seile vi på Mjøsa Sparegrisvisa
Spring-stepp Vægen til dansesletta Vise for gærne jinter

 

Øvingslokalet

Vårt øvingslokale i Løkkeåsveien 2 er omtalt i lokalhistoriewiki.no, og følgende tekst er tatt derfra (uredigert):

 

Bilde tatt 13.august 1905. Anledning ukjent.

Kommunelokalet, Løkkeåsveien 2, Sandvika, tidligere administra­sjons­bygg for Bærum kommune. Etter at formannskaps­loven ble vedtatt i 1837, leide Bærum lenge lokaler til sine politiske møter. I 1899 ble kommunelokalet i Løkkeåsveien bygd og tatt i bruk til administrasjon og politiske møter. Bygningen er oppført i dragestil etter tegninger av slottsarkitekt Hjalmar Welhaven. Bygget hadde herredsstyresal, formannskapssal og kontorer i 1. etasje, mens det var leiligheter i 2. og 3. etasje. I 1927 ble administrasjonen og den politiske virksomheten flyttet til det nye rådhuset. Deretter benyttet kommunen bygget til egne kontorer frem til politiet flyttet inn i 1935. Det var kontorer i 1. etasje og arrestlokaler i kjelleren. Politiet ble værende i bygningen frem til 1972. Bærum kommune eier fremdeles huset, der ulike kommunale kultur- og fritidstilbud driver sine aktiviteter. Tidligere lå det staller og utedoer i bakgården. Disse er nå revet.

 

Mer om Løkkeåsveien 2
Kulturstasjonen i nyere tid.
Kilde: bilder.baerum.kommune.no

I november 2006 var den røde tråd for månedens kulturminne Natur- og idretts­forvaltningens motto og visjon "Rik på opplevelser". Det gamle kommunehuset i Løkkeåsveien 2 var månedens kulturminne. Bærums første egne kommunehus ble tatt i bruk den 20. april 1899. Bygningen ble tegnet av slottsarkitekt Hjalmar Welhaven i nasjonal­romantisk dragestil. Det var en stil som oppsto på slutten av 1800-tallet og som hentet inspirasjon fra vikingtid og middelalder. Stilen gir assosiasjoner til stavkirker, stabbur og tømmerhus. Bygningen inneholdt opprinnelig kommunestyresal og formannskapssal i første etasje og leilighet i andre og tredje etasje. Stallene og utedoene som opprinnelig sto på gårdsplassen er revet. Bygningen fikk elektrisk lys 1906. I kjelleren finnes ennå varetekts­cellene fra den gang politiet holdt til i huset.

En helt vanlig dag i Løkkeåsveien. Bildet er fra visemøtet 14.sept.2012. Kilde: Budstikka.no

Behovet for et eget kommunelokale ble påpekt allerede et par år etter at formannskaps­loven ble vedtatt i 1837 og landet fikk folkestyre og stemmerett. De folkevalgte tilhørte eliten i samfunnet. Mellom 1846 og 1890 besto de av en prest, en baron, en forvalter, en seminar­bestyrer og 15 gårdbrukere. Før Bærum endelig fikk eget kommunehus, hadde de folkevalgte holdt til på Fornebo gård, Bærums Verk og i leide lokaler i Sandvika; fra slutten av 1860-årene i Erich Walles hus (ved Finstadgården i dag), og fra 1873 i Ringigården, som den gang var en trebygning i sveitserstil. Allerede etter få år var kommunehuset i Løkkeåsveien fra 1899 for lite, og i 1927 flyttet administrasjonen til Herredshuset (østre fløy i rådhuset), mens soren­skriveren flyttet inn i Løkkeåsveien 2. Bærum kommune hadde deretter kontorer i bygget til politiet flyttet inn ved årsskiftet 1934/35. I forbindelse med krigs­utbruddet måtte politiet flytte ut, men kom tilbake etter krigen, først som del av Oslo Politikammer, og fra 1. juli 1949 som det nyopprettede Asker og Bærum Politi­kammer. Etter at politiet flyttet ut i 1967, har huset hatt mange brukere; Heimevernet, Bærum Husflids­forening, Klubben Fritids­senter for utviklings­hemmede, Kultur­stasjonen og siden 2001 har avdeling Tilrettelagt fritid i Bærum kommune hatt kontorer der, og tilrettelagt for fritid­saktiviteter i huset og andre steder.

Litteratur: Andersen, Berit, Spor i landskapet, et riss av kulturhistorien i Akershus, 2006 Jacobsen, Jacob: Sandvika - i Bærum, 1979 Moe, Liv Frøysaa, Kulturminner i Sandvika, Rapport til kommunedelplan Sandvika, 2005 Myhre, Jan Eivind, Askers og Bærums historie, Bærum 1840-1980, 1982 Publisert: 29.08.2008 Sist endret: 15.01.2010 Forfatter: Liv Frøysaa Moe

Litt (eldre) informasjon

LITT INFORMASJON TIL INTERESSERTE

 

4.mai 2000 møttes Arne H. Traaen, Helge Johan Bolneset, Bjørn Lundiin, Paul Johnsen, Harald Dyrkorn og Knut Wollebæk hjemme hos Arne, Alle hadde bakgrunn fra Viseklubben Evert Taubes Venner og/eller Oslo Viseklubb. Alle bodde i Bærum og var enige om at det burde skapes et milljø for visesang der. De etablerte et interrimstyre og 5.mai var klubben formelt stiftet.

Man fikk straks god kontakt med Bærum kommune, som stilte lokale til disposisjon ved Kulturstasjonen, Løkkeåsveien 2 i Sandvika en kveld hver måned. Der har vi holdt til siden. Kulturetaten hjalp til med å annonsere innbydelse til det første klubbmøtet, som fant sted onsdag 6)7 2000 kl.10.00-22.00 i Løkkeåsveien 2. Der møttes 8 interesserte i tillegg til interrimstyret.

Ut over høsten gikk det slag i slag med møter og oppdrag for ulike interessenter. Etter hvert fikk vi også flere medlemmer – i dag er vi 24 – og vi ble godt integrert i de to paraplyorganisasjonene som i dag heter Norsk Viseforum og Østnorsk Viseforum. Gjennom disse har vi kontakt med andre viseklubber i hele landet. Vi har også medlemmer som arbeider sammen med visevenner fra hele norden for å dyrke den felles nordiske visekulturen, som virkelig er en rikdom.

De musikalske ferdighetene er varierende blant medlemmene, men alle er enige om at slik skal det være, enhver har lov til å synge med sitt nebb.

Repertoaret er vidt, vi synger både norske, svenske, engelske og gjerne andre lands viser, gamle som nye. De fleste trakterer et eller annet instrument, mest gitar, men vi har også bass, ukulele, munnspill, mandolin, keyboard og av og til trekkspill representert. Alderssammensetningen varierer, men de fleste er godt voksne. Vi vil gjerne ha flere yngre medlemmer.

Kjernen i klubblivet er de faste månedlige møtene med program og hyggelig samvær, Ellers tar vi på oss oppdrag for sykehjem, elresentere, bedrifter, private selskaper og andre arrangementer, hvor en eller flere av oss opptrer. Den årlige høstkabareten hvor vi inbyr publikum til Kulturstasjonen er blitt en fast tradisjon. Av og til besøker vi andre klubber eller vi får visitt fra andre hos oss. Og så har vi hyggelige sommeravslutninger og naturligvis julemøte med graut og gløgg. De senere år har vi fordelt medlemmene på mindre grupper for å styrke samarbeid og samhold utenom de faste, månedlige klubbmøtene.

Vi kan også glede oss over godt samarbeid med Bærum kommune og andre institusjoner gjennom mange år, og vi gir tilbake etter beste evne med sang og spill og vedlikeholdsdugnad ved Kulturstasjonen.

Vi har hittil ikke stilt bestemte opptakskrav til nye medlemmer, men det er en fordel at man behersker et instrument så noenlunde og har en brukbar stemme, og man må være villig til å stille opp ved oppdrag og til interne verv og oppgaver i klubben. Dette fordeler vi på en rimelig måte for den enkelte. Det skal være en glede, ikke et ork å være medlem av Bærum Viseklubb.

Er du interessert i å komme på besøk og kanskje vurdere medlemskap i klubben, så finner du oss her.